flowerish my heart

Friday, July 2, 2010

Kerajaan atau Swasta??

Sekiranya anda diberi peluang untuk memilih pekerjaan, anda suka berkhidmat dengan siapa? Adakah korang suka kerja dengan kerajaan atau memilih untuk kerja dengan swasta??? Kenapa dan mengapa ek?

Ada orang suka dengan kerajaan sebab tetap dan berpencen....
Setengah orang pulak suka dengan swasta sebab kerja dan bidang tugas yang mencabar serta pendapatan yang lumayan..

Tak lumayan ke kerja dengan gomen?? Bukan gomen sekarang menawarkan pelbagai insentif dan kenaikan pangkat ke?? Kawan saya cakap elaun kerja kerajaan tinggi sehingga mencecah RM850 ke atas. Pastu ada melintang dan menegak..apatah tak tahu la

Lumayan sangat ke kerja dengan swasta? Memang masyuk dan gah...tapi cukup berbaloikah kalau kena compensate masa untuk bersama keluarga. Entahlah..walau apa pun pilihan kita, harus lah bekerja untuk mencapai matlamat, okes....

Semoga Allah sentiasa memelihara kita dan memberikan bantuan dan petunjukNya..


6 comments:

Cutestamoi said...

Idup private sector! wahahahaha

Sitisifir10 said...

Aku pilih private sbb dulu masa kecik2 :

- i need more time with my parents...mak aku keje shift
- aku tak suka mak abah aku tinggalkan kitorang time diorang kursus especially yang makan bulan2...

Pastu, aku tak suka keje gomen sbb kalau ikut bidang aku, kes2 yang dtg ke spital adelah sangat menyedihkan. Masa praktikal, aku nangis berkali2 dalam sehari di spital tapi kat private aku ketawa2 terima duit :P

Keje private pun ikut jugak, ada yang perlu komitmen yang tinggi..for me, aku pilih keje sendiri, suka ati aku lah aku nak buat apa dengan bisnes aku :P

FAM said...

tukang tulis pilih mana? eden pilih tak koje, lady of leisure. ntah bila la tu. hahahahaha

The Red Lover said...

erma-ho yeah!!!private is the best!!

The Red Lover said...

kak long-betul,betul,betul!!! kita nak keje yg mencabar but at the same time kita tak lose masa nagn family kan. Tapi jadik hang lagi best. muda2 dah jadi tokei

The Red Lover said...

acik-best kan kalo jadik house manager. zahar cakap boleh kalau lagik sepuluh tahun..amin..harap2 jadik kenyataan

Related Posts with Thumbnails