flowerish my heart

Monday, May 24, 2010

Kaki dalam mulut?? Hew...sangat jijik !!

Oh No!! You put your foot in your mouth AGAIN???


Hehehe..ok what? Comelkan?? kalau budak kecik memang la comel buat macam ni.. tapi kalau orang tua???


Sure pening kan baca. Apalah yang aku merepek sampai nak memasukkan kaki ke dalam mulut itu. What i meant here is pernahkah kita berhadapan dengan situasi yang memalukan?? Tersalah cakap hingga mendropkan your own water face you...Memberi kemaluan kepada diri sendiri atau orang lain??? Macam pelik je ayat ni but yang penting kita faham. Embarrassment and Embarrassing Moment !!!

Disini aku nak share 7 strategi bagi menjamin kebijaksanaan berkomunikasi.

T - think before you speak
A- Apologize quickly when you blunder
C-Converse, don't compete
T- Time your comments
F- Focus on behavior- not on personality
U- Uncover hidden feelings
L- Listen for feedback

The key word is "TACT". According to Oxford Advanced Learner's Dictionary; "Tact is a skill at not offending people or at creating a favorable impression by saying or doing the right thing". Dengar dan Baca dan Bunyi macam senang, tapi hakikat nak implementasi???

1)  T - think before you speak

Biasanya orang terfikir apabila dah terlepas cakap, kan?? Alamak ada plak yang terasa. Aku tersilap cakap ke. kalau terfikir camtu pun alhamdulillah lah walaupun agak terlambat.  But ada gak individu yang tak kisah langsung apa yang dia cakap. bak kata mertua aku Simpan lipan dalam mulut..ngeri jek bunyi..huhuhu. Kalau Black widow ada scorpion. Main cakap ikut lepas je...ikut suka suki mulut dia tanpa peduli keadaan atau orang sekeliling. Lenkali, pikir dulu sebelum cakap tau..kalau tak...



Ingat tau..Lidah seseorang itu sangat berbahaya sehingga dapat mendatangkan banyak kesalahan. 

2. A- Apologize quickly when you blunder

"maafkan kami..tret tet tet tet..
maafkan kami..tret tet tet tet
 maafkan kami..maafkan kami"
(sila nyanyi version Bujang Lapok atau Marah-Marah Sayang pun bolehlah)

kalau dah terlepas cakap tu, tak reti-reti nak mintak maaf?? ces marah plak..heheheh . jangan lah nak tunggu 2 3 hari plak. Dah sendiri salah khen....

3. C-Converse, don't compete

No No No!! Bukan kasut converse la... Sila check dekat Wiktionary sendiri ek..Penat la type ;P.. tak elok oo spoon feed ni.. nanti membiakkan kuman-kuman M..malas




4. T- Time your comments


Ada quotes by William Arthur Ward; 

“Before you speak, listen.
Before you write, think.
Before you spend, earn.
Before you invest, investigate.
Before you criticize, wait.
Before you pray, forgive.
Before you quit, try.
Before you retire, save.
Before you die, give.


Aku rasa aku kena sambung lenkali la..Otak tengah penat.hehehheheh. Tunggu next publish hoccay!!

# Gambau2 dipinjam dari Google..Thanks ek!!kang tak declare kena saman copyright act plak..huhuhuh

3 comments:

Sitisifir10 said...

Hajar, memberi kemaluan pada diri sendiri atau org lain?? Apakah???

**Cikgu Ramlah baca entry hang ni kalu maw dia ligan dengan bamboo!! :P

FAM said...

err..ingt nk ckp nuwaila nak adik. hahahaha

The Red Lover said...

kak long, itulah padahnya lama tak mengarang.skil mengarang dah berkarat. tu nak improve terpaksa la start berblogging.hahahahha.jgn habaq cikgu ramlah na....

Achik, hehehhe..nanti dulu la..tunggu nuwaila 2 tahun.. :)

Related Posts with Thumbnails